Over Valkenburg aan de Geul

Valkenburg is een stad in de Nederlandse gemeente Valkenburg aan de Geul, gelegen in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Valkenburg is de grootste kern en naamgever van deze gemeente. Valkenburg heeft een sterk toeristisch karakter.

Valkenburg aan de Geul wordt ook wel eens het hart van Limburg genoemd. De vele attracties in Valkenburg staan garant voor plezier en vermaak voor jong en oud. Zowel bovengronds als ondergronds, actief, educatief of gewoon gezellig.
In Valkenburg is er voor ieder wat wils!

Neem een kijkje bij de attracties en in onze uit-agenda vindt u de evenementen van komende periode.

 

Geschiedenis:

Al vele duizenden jaren voor de Christelijke jaartelling was er sprake van menselijke bewoning in de Geulvallei. Talrijke gebruiksvoorwerpen en diverse fundamenten van bouwwerken zijn het bewijs van een vrij intensieve bewoning in de Romeinse tijd.

Het eerste deel van de naam Valkenburg verwijst waarschijnlijk naar de middeleeuwse valkerij, de jacht met valken, die in de middeleeuwen populair was bij de adel. Het toponiem burg was oorspronkelijk het Middelnederlandse woord voor vesting, maar heeft daarnaast ook de betekenis van burcht of kasteel en van stad. De eerste schriftelijke vermelding van de naam Valkenburg dateert van 1041. In dat jaar schonk de Duitse koning Hendrik III een aantal dorpen aan zijn nicht Irmgard. De oorkonde draagt de datum van 15 februari 1041 en de naam Falchenberch is duidelijk leesbaar.Waarschijnlijk was het Gosewijn I van Valkenburg die in 1115 op de Heunsberg het eerste kasteel van Valkenburg bouwde en van daaruit de stad en het Land van Valkenburg bestuurde. Van het kasteel is thans niet meer dan een ru´ne over.

In het rampjaar 1672 werden er veel verwoest in Valkenburg. Slechts twee stadspoorten (De Berkelpoort en de Grendelpoort) en een deel van de stadswallen overleefden de vernietiging. Valkenburg was vanaf dat moment niet langer een vestingstad.

In de 18e eeuw zetelde in het Spaanse Leenhof de Staatse Rechtbank, waar onder andere de strafprocessen werden gevoerd tegen de bende van de Bokkenrijders. Een plaquette aan de muur van het huidige streekmuseum herinnert aan deze periode.

Bij de bevrijding door de Amerikanen in 1944 werden in Valkenburg grote verwoestingen aangericht, waarbij onder andere alle Geulbruggen werden opgeblazen. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde het toerisme zich voorspoedig.

Bezienswaardigheden:
Door ons rijke verleden zijn er tal van bezienswaardigheden in Valkenburg.
-Monumenten:
Een deel van het centrum geniet bescherming als rijksbeschermend gezicht Valkenburg. Ook buiten het centrum liggen een groot aantal rijksmonumenten.
-Verdedigingsbouwwerken:
De ru´ne van het Kasteel Valkenburg ( de enige hoogteburcht in Nederland), het Kasteel Den Halder, een deel van de middeleeuwse stadsmuur en de twee stadspoorten( de Berkelpoort en de Grendelpoort) waren strategisch van belang. De Grendelpoort is in 2014 gerestaureerd en deels herbouwd, terwijl in hetzelfde jaar ook de reconstructie van de verdwenen Geulpoort is begonnen.
-Overige monumenten:
In de binnestad vind u het Spaanse Leenhof (een 17e-eeuws gerechtsgebouw), de oude Banmolen, de Franse molen en het voormalige raadhuis (nu het museum Land van Valkenburg). Buiten het centrum bevinden zich enkele voorname kastelen, kasteelboerderijen, villa's en buitenverblijven. Een kastelenwandeling is beschikbaar bij de receptie.
-Ontwerpen van architect Pierre Cuypers (wandeling van bezienswaardigheden beschikbaar bij de receptie)
-Kerken en kloosters:
Door het rijke roomse leven zijn er tal van kerken, kloosters en andere katholieke gebouwen te vinden in ons Geulstadje.
-Parken en natuurgebieden:
Wandelen en andere vormen van natuurbeleving behoren al sinds het midden van de 19e eeuw tot de pijlers van het toerisme in Valkenburg. Het Den Halderpark, het Odapark en het Park Dersaborg zijn echte stadsparken. Het Geulpark, het Rotspark en het Kuurpark zijn eerder natuurparken, die uitnodigen tot stevige wandelingen. Ook bevinden zich er diverse bossen en andere natuurgebieden in de directe omgeving, waaronder het Geuldal, de Cauberg, de Heunsberg, het Sint-Jansbosch, het Biebosch, het Schaelsbergerbos en het Ravensbosch.


Kortom voor ieder wat wils; tot ziens in Valkenburg aan de Geul!

Weer Plugin

Hotel faciliteiten

 • Verschillende kamer types
 • Basic tot Comfort tot Luxe
 • Kamers met laminaat
 • Familiekamers 3 p / 4 p ideaal voor gezinnen
 • 1 persoonskamers
 • Speciale tarieven voor bedrijven
 • Restaurant
 • Brasserie Next Door
 • Ontbijt en diner
 • Zaal voor koffietafels
 • Vergaderzaal
 • Gratis WiFi door het hele hotel
 • Betaalde Parking auto's / motoren overdekt.
 • Fietsenstalling (afgesloten garagebox ) gratis
 • Bar met rokersruimte
 • Lounge /lezerstafel
 • Bruiloften / Partijen
Actueel